Hoe maak je een 100% natuurlijke yogamat spray?

Hoe maak je een 100% natuurlijke yogamat spray?

Het maakt niet uit welke yogavorm je beoefent, een yogamat schoonmaken is nodig! Dan adviseer ik je wel een natuurlijke yogamat spray, die geen chemicaliën bevat, want je ademt het ook in.

Het maken van een yogamat spray kost niet veel tijd en is super simpel. Wel heb je een aantal dingen nodig. De vraag is, waarom zou je extra moeite doen om je eigen yogamat spray te maken met essentiële oliën?

 1. Het is in de loop van de tijd kosteneffectiever.
 2. Je kunt de cocktail van essentiële oliën naar eigen voorkeur kiezen.
 3. Het is natuurlijk heel cool om je eigen producten te maken.
 4. Het geeft een gevoel van kracht (empowerment) om te weten wat er op je mat (en lichaam) wordt gebruikt en waar het vandaan komt.

Wat heb je nodig?

 • Gereinigd water.
 • Spray-fles (van glas of aluminium).
 • Witch Hazel zonder alcohol. Ook wel  toverhazelaar genoemd.  Te koop bij www.naturalheroes.nl. Er wordt ook wel witte azijn of appelazijn gebruikt ter vervanging.
 • Essentiële oliën: Tea Tree voor zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en Lavender voor zijn kalmerende werking en niet overweldigende geur.

Andere combinaties zijn ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld Orange, Purification en Tea Tree van Young Living. Zie afbeelding.

Wat ga je doen?

 1. Vul de sprayfles tot meer dan de helft met gereinigd water.
 2. Vul daarna aan met Witch Hazel zonder alcohol. De sprayfles hoeft niet helemaal vol met Witch Hazel, als er maar een goede hoeveelheid in zit. Ik doe dit gewoon op gevoel.
 3. Voeg de essentiële oliën naar keuze toe. Ik gebruik hier  ongeveer 8 druppels Tea Tree en 5 druppels Lavender.
 4. Draai de spray-dop vast en je bent klaar.

Let op:

Ik gebruik hier wel een harde plastic sprayfles, maar ik zorg ervoor dat ik geen citrusoliën gebruik in deze fles, daarnaast zijn de oliën verdund. Citrusoliën, zoals Lemon, Orange en Grapefruit kunnen ‘gewoon plastic’ laten losweken. Bij medisch plastic zal dit niet gebeuren. Je moet wel zeker weten dat het medisch plastic is, voordat je citrusoliën erin doet.

Test altijd je yogamat spray eerst even aan de onderkant, of aan de punt van je mat. Yogamatten worden van verschillende materialen gemaakt, daarom is het belangrijk even te testen of er een reactie ontstaat.

Let ook op dat je niet de mat in de zon legt, nadat je deze hebt schoongemaakt. Bij gebruik van citrusoliën, zoals Lemon kunnen ook op deze manier een reactie veroorzaken.

 

 

 

Geplaatst in: Yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *